Harap-Alb din noi…

In opinia mea, fragmente din personalitatea lui Harap-Alb se pot regasi in fiecare persoana.

In “Incercarea labirintului” Mircea Eliade sublinia faptul ca”spiritul creeaza mai ales atunci cand se masoara cu mari incercari.” Asemeni lui Harap-Alb, care prin incercarile la care este supus, se maturizeaza, oamenii evolueaza, se perfectioneaza prin incercarile care le sunt aduse de catre viata. “in calatoria ta ai sa ai trebuinta si de rai si de buni…” era sfatul pe care fiul cel mic al craiului l-a primit de la tatal sau si cu care a plecat in calatoria sa initiatica. Spanul reprezenta raul, dar un “rau” care l-a schimbat pe fiul imparatului, care l-a ajutat sa se maturizeze. Harap-Alb a gresit atunci cand nu a tinut cont de sfatul primit de la tatal sau, dar chiar si atunci cand gresim, nu trebuie sa ne pierdem speranta, sa ne lasam doborati. Lectiile invatate din greseli reprezinta experienta noastra de viata care ne va ajuta.

Consider ca pentru a reusi in viata ai nevoie de un tel, de un scop pentru care sa lupti in incercarea de a-l atinge. “Nu ne aflam aici ca niste pietre, nemiscati, sau ca niste flori sau insecte, a caror viata e dinainte trasata:suntem fiinte umane formate din intamplari.” Spunea Mircea Eliade in convorbirea sa cu C.H.Rocquet (Incercarea labirintului). Viata nu trebuie lasata in bataia vantului.

Cine sunt? Doar un omulet care se afla pe un drum initiatic. Incerc sa raspund la toate intrebarile pe care le intalnesc si sa inteleg ce este viata. De asemenea, incerc sa-mi urmez visurile desi, sunt constienta ca in special in aceasta perioada, visurile se pot schimba. Fiul cel mic al craiului nu se astepta sa ajunga urmasul la tron al unchiului sau “-Da-mi voie ca sa ma duc si eu pe urma fratilor mei, nu de alta, dar ca sa-mi incerc norocul.” Din dorinta de a spala rusinea tatalui , acesta pleaca spre imparatia unchiului sau, iar aceasta calatorie il schimba complet.

Fiecare incercare prin care trecem ne schimba, ne invata cate ceva. Viata noastra este la fel ca si basmul “Povestea lui Harap-Alb” , diferenta este ca noi suntem personajul principal.

PAUL ANDRADA, XR

Reclame
Published in: on octombrie 25, 2009 at 3:32 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://ingeniumliteratura.wordpress.com/2009/10/25/harap-alb-din-noi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: