Comentarea unei secvente narative

Coborarea in fantana

Basmul “Povestea lui Harap-Alb” de Ion Cranga este o specie a genului epic, in proza avand in centru un conflict moral (bine si rau) din care binele iese intodeauna triumfator. Se caracterizeaza prin prezenta unor personaje fabuloase cu puteri supranaturale capabile a se metamorfoza mereu, aflate intr-un raport de opozitie: personaje pozitive /personaje negative.

“Povestea lui Harap-Alb” reprezinta situatia generala din viata fiecarui om in timpul initierii sale, trecerii de la copil la adult, gasirea identitatii asa cum se intampla cu protagonistul nostru ,Harap-Alb.

Una dintre cele mai importante secvente  din basm o reprezinta chiar coborarea in fantana. Aceasta secventa ne este prezentata inca din intriga.

Coborarea in fantana are, in plan simbolic, semnificatia grotei, spatiu al nasterii si al regenerarii, coborarea in infern, trecerea pe un alt plan al existentei. Acoperirea fantanii de catre span cu un capac sugereaza o moarte simbolica la care este supus feciorul de crai, incheierea unei etape a vietii lui din care apoi va aparea un om care va lupta pentru a-si castiga identitatea.

Aceasta coborare reprezinta pentru eroul basmului, Harap-Alb, inceputul sclaviei lui in slujba Spanului. Schimbarea numelui/a identitatii reprezinta inceputul initierii spirituale, unde va fi condus de Span. Personajul intra in fantana naiv fecior de crai, pentru a deveni Harap-Alb, rob al Spanului (initiatorul). Acoperirea fantanii de catre span cu un capac sugereaza o moarte simbolica la care este supus feciorul de crai, incheierea unei etape a vietii lui din care apoi va aparea un om care va lupta pentru a-si castiga identitatea.

„Rautatea” spanului il va pune in situatii dficile, a caror devarsare implica demonstrarea unor calitati morale necesare atunci cand va fi „mare si tare”. Juramantul din fantana include in conditia eliberii (sfarsitul initierii): „jura-mi-te pe ascutisul palosului tau ca mi-i dai ascultare in toate; si atata vreme sa ai a ma sluji, pana cand ii muri si iar ii invie”.

Desi inca un copil in gandire, aceasta secventa ni-l prezinta pe Harap-Alb ca fiind un luptator in recastigarea libertatii si descoperirii identitatii acestuia.

 

 

 

 

Georgscu Corina Violeta

 

Reclame
Published in: on noiembrie 10, 2009 at 7:20 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://ingeniumliteratura.wordpress.com/2009/11/10/comentarea-unei-secvente-narative/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: