Fat-Frumos din lacrima, de Mihai Eminescu

• Publicat in revista „Convorbiri literare” inca din anii studentiei lui Eminescu, basmul „Fat-Frumos din lacrima” reuneste trasaturile prototipului folcloric cu originalitatea imprimata de autor.

• Basmul, ca specie, fiind „o oglindire […] a vietii in moduri fabuloase” (Calinescu), in opera pe care o discutam, tema este initierea unui tanar si rolul acesteia in lupta dintre Bine si Rau.

• Titlul este numele eroului fabulos, cu origine miraculoasa. Procedeul este utilizat in eposul fabulos folcloric, astfel incat si alte basme („Praslea cel voinic si merele de aur”, „Greuceanu”, „Campan Verde si Frumos”), contin in titlu numele protagonistului. Basmul este o specie literara a genului epic. Opera narativa in proza, de intindere mica/medie. in care realitatea este transfigurata in fabulos, iar personajele poarta valori simbolice, basmul isi are originea in creatia populara.

• Cu toata diversitatea lor tematica, basmele folclorice prezinta o seama de trasaturi comune:

– Formulele tipice de inceput, mediane si de incheiere;

– Confruntarea dintre Bine si Rau, cu victoria celui dintai;

– Personajele simbolice reprezentand cele doua principii;

– Timp si spatiu imaginare;

– intamplarile narate au caracter supranatural;

– Eroul pozitiv are niste „ajutoare” / „donatori” care ii faciliteaza trecerea probelor initiatice;

– Frecventa unor motive: cifrele magice (cu deosebire, cifra trei), drumul initiatic, obiectele magice, nunta ca final compensator.

• Basmul „Fat-Frumos din lacrima” incepe cu o situatie initiala repetabila, fixata intr-un timp indepartat si neprecizat: in vremea veche, un cuplu imparatesc isi traia zilele in durere, din pricina ca soarta refuza sa-i daruiasca un urmas; acesta ar fi motivul imparatului fara succesor, pe care l-am intalnit si in „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte 1 ori in alte creatii folclorice.

intr-o zi, in timp ce indurerata imparateasa se ruga la icoana Maicii Domnului, aceasta din urma, induiosata, a lacrimat; lacrima fiind supta de tanara craiasa, la timpul sorocit, ea va naste un print pe care 1-a numit Fat-Frumos din lacrima (motivul nasterii miraculoase).

• Evenimentul care tulbura echilibrul initial este vrajba dintre tatal lui Fat-Frumos si un imparat vecin, conflict care dura de cincizeci de ani; aceasta este cauza plecarii eroului hotarat sa se lupte cu urmasul imparatului vrajmas.

• Se pastreaza astfel eternul conflict dintre Bine si Rau (prezent in basme), cu victoria celui dintai. Ca rasplata a vitejiei, Fat-Frumos o primeste pe Ileana (fiica Mamei Padurilor) care-i va deveni, mai tarziu, mireasa.

• Sirul probelor initiatice pe care trebuie sa le treaca eroul nu se incheiase insa. Rugat de tanarul imparat vecin sa i-o aduca pe fata Genarului, Fat-Frumos va fi supus si la alte incercari: se tocmeste sluga la o baba, careia ii paste iepele, scapand de moartea fagaduita cu ajutorul imparatului tantarilor si al imparatului racilor (motivul animalelor/vietuitoarelor nazdravane)

• Intamplarile sunt plasmuite de imaginatie, nu exista in realitate (sunt fantastice).

In basmul cult, autorul imbogateste schema basmului folcloric, in conformitate cu viziunea sa artistica sau cu propriul sau stil.

Reclame
Published in: on noiembrie 10, 2009 at 7:23 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://ingeniumliteratura.wordpress.com/2009/11/10/fat-frumos-din-lacrima-de-mihai-eminescu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: