Moara cu noroc, semnificatia titlului

 

 

 

Semnificatia titlului

 

“Moara “(cu noroc) este un topos literar care desemneaza un han aflat in pustietate, la rascruce de drumuri; locatia imaginara este o fosta moara (simbol al trecerii, al perisabilitatii), iar “norocul” pe care il aduce este doar aparent. In esenta, ea este purtatoare de ghinion. Totodata, poate constitui un element anticipativ, cititorul putand anticipa locul in care se va petrece actiunea, norocul asociat morii constituind o prefigurare a actiunii tragice.

 

Constructia simetrica

 

Nuvela are o structura simetrica: inceputul si finalul enunta vorbele batranei, reprezentarea intelepciunii populare, soacra protagonistului. De-a lungul celor 17 capitole, se prezinta un conflict puternic cu implicatii tragice. Cele doua planuri suprapuse urmaresc, pe de-o parte desfasurarea narativa a faptelor si, pe de alta parte, implicatiile acestora in planul constiintei.

Inceputul nuvelei enunta sfatul dat de batrana ginerelui sau, fast cizmar, care ia in arenda hanul de la “Moara cu noroc” pentru a-si spori castigurile in vederea deschiderii un atelier propriu de cizmarie. Intelepciunea populara dezaproba gestul sau (“Omul sa fie multiumit cu saracia sa,caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit”), sustinand ideea ca e mai importanta implinirea sufleteasca decat bunastarea materiala.

Ghita nu ia in seama vorbele soacrei, urmarindu-si cu perseverenta propriul ideal. El identifica saracia familiei sale cu lipsa demnitatii si de aceea isi doreste statutul social prvilegiat. Pe masura ce visul prinde contur, protagonistul decade sufleteste, incalcandu-si principiile de viata. Pe parcursul nuvelei sunt prezentate semnele dezumanizarii sale care conduc inevitabil la un sfarsit tragic.

 

 

 

 

Burta Simona

 

 

 

Reclame
Published in: on noiembrie 10, 2009 at 8:16 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://ingeniumliteratura.wordpress.com/2009/11/10/moara-cu-noroc-semnificatia-titlului/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: