NUVELA ISTORICA

 

ALEXANDRU LAPUSNEANUL

de COSTACHE NEGRUZZI

 

Odata cu primul numar al revistei ,, Dacia Literara”, a aparut si cea dintai nuvela istorica ,,Alexandru Lapusneanul”, a lui Costache Negruzzi.

Marele istoric si critic literar, George Calinescu, afirma ca ,,nuvela ar fi devenit o scriere celebra ca si Hamlet, daca literatura romana ar fi avut in ajutor prestigiul unei limbi universale”.

Tema nuvelei o constituie politica de ingradire a marii boierimi de catre domnitor, in cea de-a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul (1564-1569), sfarsitul secolului XVI.

Compozitia nuvelei este de factura clasicista: sobra, echilibrata, organizata in patru capitole, avand fiecare un motto, care exprima ideea substantei epice.

1. ,,Daca voi nu ma vreti, eu va vreau” (Alexandru Lapusneanu)

2. ,,Daca voi nu ma iubiti, eu va iubesc pre voi, si voi merge cu voia voastra, ori fara voia voastra” (Alexandru Lapusneanu)

3. ,, Ai sa dai seama doamna!” (sotia boierului)

4. ,,Capul lui Motoc vrem!” (poporul)

 

Prin viziunea realista a trecutului istoric, prin relieful uimitor al caracterelor si prin viguroasa sa constructie epico-dramatica aceasta opera se situeaza printre marile realizari artistice ale literaturii pasoptiste.

Subiectul nuvelei romantice este inspirat din ,,Letopisetul Tarii Moldovei” al lui Grigore Ureche si din cronica lui Miron Costin.

Nuvela are ca tema lupta pentru putere din epoca medievala (in Moldova, in secolul al XVI-lea). Evocarea artistica a celei de-a doua domnii a lui Lapusneanul evidenteaza impunerea autoritatii domnesti si consecintele detinerii puterii de un domnitor crud, tiran.

Naratorul este omniscient, omniprezent, sobru, detasat, predominant obiectiv, dar intervine direct prin cateva epitete de caracterizare (de exemplu: ,,tiran”, ,,curtezan”, ,,miselul boier”, ,,desantata cuvantare”). Naratiunea la persoana a III-a, cu focalizare zero aminteste prin obiectivitate si concizie de relatarea cronicarilor.

Naratiunea se desfasoara linear, cronologic prin inlantuirea secventelor narative si a episoadelor, particularitate narativa romantica, potrivit criticului Nicolae Mancolescu: ,,Intrga liniara si previzibila este o particularitate a prozei narative care denota multa artificialitate”.

Inca de la aparitia sa, opera literara ,,Alexandru Lapusneanul” se bucura de apreciere, fiind considerata de Mihail Kogalniceanu ,,o opera originala”, ,,inspirata din trecutul istoric”, ,,un model de nuvela istorica”.

 

Burta Simona

 

 

Reclame
Published in: on noiembrie 10, 2009 at 8:12 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://ingeniumliteratura.wordpress.com/2009/11/10/nuvela-istorica/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: