Nuvela pshihologica-Moara cu noroc

Moara cu noroc

 

 

Nuvela este de factura clasica,avand o structura viguroasa,in care fiecare episod aduce elemente esentiale si absolut necesare pentru firul epic.

Cele 17 capitole se afla in ordinea cronologica a desfasurarii actiunii si sunt integrate de cuvintele rostite de batrana la inceputul si sfarsitul operei:

„Omul sã fie mulţumit cu sãrãcia sa,cãci daca e vorba nu bogãţia,ci linistea colibei tale te face fericit”-şi finalul”:”Se vede cã au lãsat ferestrele deschise… simţeam eu ca nu are sa iasã bine,dar aşa le-a fost dat.”

Conflictul social si psihologic,se desfasoara intre aceste doua norme etice reliefand un destin previzibil aflat in profunzimile sufletului omenesc.

Actiunea se desfasoara intr-o zona geografica a Ardealului,la hanul Moara cu Noroc,aflat in valea dintre doua drumuri,o rascruce prin care treceau turme de porci spre targ si dinpre targ,loc important pentru afaceri si comert.

Porcarii de aici au apucaturi primitive,sut fiorosi la infatisare,banditii,stapanii de turme sau hotii si ucigasii platiti alcatuiesc lumea care se perinda pe la „Moara cu Noroc”.

Subiectul nuvelei(Momentele subiectului)

 

Expozitiunea.Ghita,eroul principal,nemultumit de conditia sa sociala de cizmar modest si sarac,se hotaraste(impotriva sfaturilor soacrei sale) sa ia in arenda carciuma de la Moara cu Noroc.El intentioneaza sa stea aici numai „trei ani,sa se puna pe picioare”,astfel incat sa lucreze cu”zece calfe si sa le altora de carpit”si astfel se muta cu familia aici.La inceput ,treburile merg bine,viata este linistita si prospera si Ghita este multumit seara cand isi numara castigul.

Intriga incepe odata cu aparitia.la Moara cu Noroc,a lui Lica Samadaul, un simbol al raului care ii da de inteles ca,daca vrea sa ramana aici,va trebui sa devina omul lui.Conflictul psihologic se amplifica treptat pe masura ce Ghita se implica in afacerile necinstite ale lui Lica.

Desfasurarea actiunii.Stapanit de setea de bani,Ghita se indeparteaza de familia sa,fiind din ce in ce mai mult manevrat de Lica,devenindu-i complice si partas in afacerile sale necurate.Se gandeste la un moment dat sa paraseasca hanul,aceasta fiind unica solutie de a ramane un om cinsit,dar lacomia pentru bani il face sa nu mai poata sa se retraga din incurcaturile in care intrase.

Jefuirea unui arendas,si uciderea femeii in negru care au avut loc in preajma hanului,il fac sa depinda definitiv de Lica,devenind complicele acestuia la aceasta crima,prin faptul ca depune marturie mincinoasa in fata justitiei.

Cand Buza-Rupta si Saila sunt condamnati,Ghita este convins ca acestia sunt nevinovati,dar u le ia apararea pentru ca „nu putea sa se puna in primejdie de dragul altora,caci avea nevasta si copii”.Se hotaraste sa ia legatura cu Pintea pentru a-l denunta pe Lica,insa patima aurului usor castigat il fac sa renunte, chiar daca il ameninta pe Lica,spunandu-i „si daca te-as da eu de gol”.

Lica insa riposteaza cu sange rece,convingandu-l ca nu are de ales pentru ca oricare ar fi tradatorul,”tot ii frang eu gatul”.De acum prabusirea lui Ghita este inevitabila,Lica devine un obisnuit in casa lui Ghita si chiar il forteaza sa ii dea nevasta.Ghita se lasa in voia hazardului,tensiunea dramatica urca treptat spre punctul culminant, faptele desfasurandu-se cu o repeziciune uluitoare.La sarbatorile de Paste,batrana pleaca cu cei doi copii la rude.

Punctul Culminant il constituie momentul cand Ghita turbat de manie si gelozie, ii vede pe Ana si Lica”prinsi in jocul dragostei”si vrea sa se razbune.

De aceea,se duce la jandarmul Pintea ca sa-i spuna adevarul si sa ii ofere probe de vinovatie a lui Lica.Chiar si jandarmul ii reproseaza insa procedeul la care Ghiat recursese,oferindu-si sotia ca momeala:”si eu il urasc pe Lica,dar n-as fi putut sa-mi arunc o nevasta ca a ta drept momeala in cursa cu care vreau sa-l prind”.

Deznodamantul. Intorcandu-se la Moara cu Noroc,Ghita o injunghie pe Ana,care,in agonie,striga numele Lica.In acelasi moment,la comanda lui Lica, Raut il impusca pe Ghita in ceafa,care „cazu inapoi fara sa mai poata afla cine l-a impuscat”.Dupa ce dadu foc casei,ca sa nu se mai afla nimic.Lica,urmarit de jandarmi,se sinucide lovindu-se cu capul de trunchiul unui copac:”Pintea il gasi cu capul sfaramat la tulpina stejarului”.

Ioan Slavici isi pedepseste exemplar toate personajele implicate in afaceri necinstite,arendasul este pradat si batut incat abia se mai tinea pe picioare, femeia tanara in negru,banuita a avea”slabiciuni de aur si pietre scumpe”,e asasinata prin sufocare;Buza-Rupta si Saila sunt condamnati si intemnitati.Lica se sinucide intr-un mod violent;Ghita este pedepsit de doua ori,intrucat isi injunghie sotia pe care o iubea inca foarte mult si devine astfel criminal.

Moara cu noroc se mistuie intr-un incendiu care distruge si transforma totul in scrum,ca semn ca loul trebuia purificat,curatat de relele ce se inradacinasera acolo.Tot sugestive sunt si cuvintele batranei din finalul nuvelei:”asa le-a fost dat”.

 

 

 

Avramescu Nicoleta

 

 

Reclame
Published in: on noiembrie 10, 2009 at 8:06 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://ingeniumliteratura.wordpress.com/2009/11/10/nuvela-pshihologica-moara-cu-noroc/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: