SARMANUL DIONIS

NUVELA ROMANTICA

SUBIECTUL NUVELEI

 

Intorcandu-se spre casa intr-o seara de toamna prin ploaia rece, Dionis, un tanar visator incurabil,copist,modest,neavand pe nimeni pe lume,mediteaza asupra teoriei lui Kant despre subiectivitatea spatiului si a timpului ca forme ale intuitiei, ale simturilor noastre. ‘’Nu exista nici timp nici spatiu,’’mediteaza Dionis,ele sunt ipotezele fantastice la care ajunge Dionis, fantastice nu pentru ca ar fi lipsite de logica,ci pentru ca presupun imprejurari care trec dincolo de limitele experientei. Daca lumea cu toate evenimentele nu este decat rodul eului propiu inseamna ca omul este atotputernic si poate sa caute in sine implinirea visului sau.

Partea introductiva a nuvelei care ne familiarizeaza cu lumea gandurilor si a existentei cotidiene a lui Dionis,continua cu prezentarea strazii,a cafenelei, a locuintei lui Dionis toate sordide,sordime apasata parca de un blestem a descompunerii evident sub ploaia care cade. Singurul element feeric este luna care apare in sfarsit dintre norii risipiti de ploaie.

Portretul fizic al lui Dionis si imaginea camerei sale confirma atmosfera romantica a intregii evocari . Dionis e tanar,palid,melancolic,orfan si sarac,povestea insasi a nasterii lui e neobisnuita ca si destinul parintilor morti din vreme.

Casa veche unde locuieste e darapanata,ascunsa in mijlocul unei gradini pustii. Camera de la etaj pe care o ocupa Dionis avea peretii negri de siroaie de ploaie ce curgeau prin pod si un mucegai verde se prinsese de var. Mobilierul (verde)simplu si stivele catorva sute de carti vechi si ele completeaza peisajul.

Totul pare a-l izola pe Dionis; chiar preocuparile sale sunt insolite pentru ca ele tind sa descopere posibilitatile regresiunii in timp si a anularii distantelor cosmice.

Cuprins de reatitudine,conditie necesara a scenariului cu ajutorul unui compediu de astrologie,care daruieste puteri magice cui stie sa-l foloseasca. Dionis incearca experienta cruciala.

Face un semn magic si se trezeste intr-un alt veac; devine calugarul Dan din Iasi pe vremea lui Alexandru cel Bun,discipol al dascalului Ruben. Figura tipica de invatat medieval,un fel de Mefisto,il face pe Dan sa se deprinda de propia-i umbra,care constata ca defapt sufletul sau ar fi trait candva demult in pieptul lui Zoroastru.

Dan o iubeste pe Maria,fiica spatarului Tudor Mesteacan si reusind sa-si inlocuiasca umbra si sa intre in posesia eternitatii primordiale o ia cu sine si pe iubita sa si calatoresc impreuna spre luna intr-o voluptoasa si lunga imbratisare.

Clipa devine veac iar Pamantul este prefacut in margaritar la salba Mariei. Astrul noptii este un eden cu peisaje feerice,o natura romantica si fantastica in acelasi timp.

In aceasta natura feerica, Dan si Maria traiesc intr-o vesnica desfatare,intr-o sarbatoare continua si totul ar fi desavarsit daca Dan n-ar fi framantat de taina pe care nu trebuie sa o dezlege,aceea a triunghiului sacru avand in centru un ochi de foc deasupra caruia sta scris un proverb arab,pe care Dan nu-l putea descifra. Cand calugarul Dan are forte nelimitate are cutezanta sa presupuna ca s-ar identifica cu insusi Dumnezeu’’oare fara sa stiu nu sunt eu insumi Doamne’’. Se produce o fantastica prabusire cosmica in abis.

Dan si Maria sunt proiectati in haos si Pamantul isi recapata forma initiala. Ca dintr-un vis,personajul se trezeste la forma reala a lui Dionis.Trezit din visare,Dionis vede printre perdelele albe de la fereastra casei vecine, o fata cu chipul blond care cantase inainte ca el sa adoarma si se hotaraste sa-i scrie. Cand fata apare la fereastra,cu scrisoarea,Dionis lesina si se va trezi dupa un delir,in care se amesteca din nou planurile ,si la trezire va constata ca situatia lui s-a schimbat radical. Este o rasturnare de situatie tipic romantica.

Se descoperise ca tanarul este beneficiarul unei mosteniri suficienta pentru ca tatal fetei sa-l accepte. Indiciul fusese tabloul din camera sa,care-l reprezenta pe tatal sau si cu care dialoga adesea in orele sale de singuratate.

Trezindu-se definitiv o descopera pe fata,iar scena de dragoste incheie fericit destinul fantastic al lui Dionis pentru a-i deschide perspectiva implinirii cosmice alaturi de Maria.

 

 

TEMA nuvelei este reflectarea subiectiva asupra lumii si reuneste o serie de teme romantic existente si in literature universala:natura,iubirea,conditia omului de geniu in raport cu timpul si cu societatea

Se regaseste de asemenea si tema transmigratiei sufletelor,a metempsicozei care valorifica tema schoppenhaucriana conform careia timpul si spatial sunt manifestari ale substantei care se regenereaza vesnic,compusa dintr-un numar de modele eterne, ‘’umbre’’ ale individului fizic.

 

SEMNIFICATIA TITLULUI epitetul ‘’sarman’’ din titlul nuvelei,simbolizeaza nefericirea lui Dionis cauzata de esecul sau in urma incercarii de a atinge absolutul in cunoastere. Dionis are numele zeului Dyonisos din mitologia greaca,fire vesela,petrecareata si pun in antiteza cu definirea de sarman da titlului o interpretare sugestiva

 

IDEI

-Idea imposibilitatii accesului la cunoasterea absoluta

-‘’in fapta lumea-I visul sufletului nostru’’=reprezinta posibilitatea anihilarii timpului si spatiului,deci posibilitatea sufletului de a migra dupa bunul plac in trecut si in viitor(timpul si vesnicia exista simultan)

-sufletul este infinit,posibilitatea de a te plasa intr-un punct al acestuia inseamna conectarea celor 2 ordini ale lumii: universal(infinit),microcosmosul(particular)

-nu exista nici timp si spatiu,ele sunt numai in sufletul nostrum

-daca lumea este vis de ce sa nu putem coordona sirul fenomenelor sale dupa cum vrem noi

-planurile reale alterneaza cu planurile fantastice

 

 

Avramescu Nicoleta

 

Reclame
Published in: on noiembrie 10, 2009 at 8:09 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://ingeniumliteratura.wordpress.com/2009/11/10/sarmanul-dionis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: