Semnificatia culorilor

 

 

Fiind vorba despre un basm, in opera literara “Povestea lui Harap-Alb” in structura acestuia intalnim elemente considerate magice precum cifre, obiecte sau culori, care au o semnificateie aparte in text. Semficatia culorilor joaca un rol important in text intrucat ne lovim de ea inca din titlu.

Conform dictionaruluide simboluri, albul este culoarea candidatului, adica a celui care isi va schimba pozitia. Totodata, el reprezinta si rangul inalt, nobil al fiului de crai, aflat in cautarea propriei identitati. Albul, culoare a initierii reprezinta o culoare a reveletiei, a starii de gratie, a transfigurarii care uluieste.

Semnificatia verdelui, prezent in numele “mosului” lui Harap-Alb, Verde imparat, etste aceea de meaditor intre cald si rece, intre sus si jos, culoare care aduce o liniste sufleteasca, o racorire si totodata umanitate. Totodata reprezinta o cugetare adanca asupra lucrurilor si a destinului.

Culoarea rosu, asociata in general cu forta si puterea, in text ne face trimitere la lupta care, in text , imbina actiunea si pasiunea.

Avand in vedere toate aceste semnificatii ale culorilor prezente in text, putem afirma ca au o importanta deosebita in intelegerea textului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Georgescu Corina Violeta

 

Reclame
Published in: on noiembrie 10, 2009 at 7:31 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://ingeniumliteratura.wordpress.com/2009/11/10/semnificatia-culorilor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: