Cărtile citite

Trecând de la o temă la alta, de la o carte la alta, am avut câte ceva de învăţat din fiecare. Cele două subiecte de până acum au fost ,,Jocul şi joaca” şi ,,Familia”; primul subiect având drept cărţi studiate poezia ,,Prefaţă” de Tudor Arghezi şi ,,Amintiri din copilărie” de Ion Creanga, iar al doilea ,,Acasă” de Fănuş Neagu şi ,,Moromeţii” de Marin Preda.

În primul rand, poezia ,,Prefaţă” sugereaza atât copilaria cât şi jocul şi creaţia. În această poezie eul liric ne spune că într-o seară doi părinţi şi doi copii au făcut un pariu care consta în compunerea cât mai multor versuri,acesta fiind câşigatrul care şi-a împartit premiul, un măr creţesc cu prietenii care au luat parte la concurs. Acesta ni se adresează cu ,,Domnule” deoarece ne trateazăcu respect ca mai încolo să ne spună ,,Domnule Confrate”, noi făcând parte deja din breasla sa, breasla scriitorilor. Poezia se încheie cu o sugestie foarte frumoasă care face referinţă la faptul că din când în când trebuie să ne destindem şi să redevenim ceea ce am fost: copii.

În al doilea rând, în romanul autobiographic ,,Amintiri din copilărie”, autorul fiind unul implicat, este vorba despre Nică, un băiat care a plecat la studii într-un sat străin, în broşteni. Acolo acesta va sta la o fată numită Irinuca care avea două capre, de la care Nică a şi luat râie. Într-o zi după şcoală, joaca lui Nică alături de Dumitru ia o întorsătură tragic deoarece aceştia au prăvălit un bolovan peste casa Irinucăi. Văzând ce au făcut cei doi copii au fugit din sat şi au plecat la bunicul lui Nică. În final totul se termină cu bine pentru că bunicul lui plăteşte pagubele, iar Nică îşi învaţă lecţia. Această tragedie parcă este prevenită deoarece în roman apar multe conotaţii care sugerează dezastrul. De exemplu caprele care sunt asemănate cu doi drăcuşori, casa care se sfla pe malul stang care şi acesta prevestea necazul. Totuşi, din acest roman învăţăm că deşi suntem copii şi jocul are un rol important în viaţa noastră, trebuie sa fim mai atenţi deoarece fiecare joc te poate face să suferi.

Mai mult, în nuvela ,,Acasă” de Fănuş Neagu este vorba de o bătrână care îşi doreşte să moară în locul unde şi-a născut copii, unde i-a murit soţul şi unde şi-a petrecut cei mai frumoşi ani din viaţă. Aceasta îl ia pe nepotul ei în această călătorie care avea scopul de a-l maturiza şi de a-l face să realizeze importanţa familiei. După un drum lung parcurs şi după ce amintirile i-au năpădit, au ajuns într-un final la casa lor acum devenită primărie. Bătrâna il convinge pe primar să o lase să moară liniştită în patul ei. După ce s-a pus în pat, bătrâna a murit fericită. Această moarte făcându-l pe băiat să realizeze cât de important este să ai o familie. În această nuvelă naratorul ne sugerează încă de la început moartea bătrânei cu diferite conotaţii: marşul morţilor şi zgomotul(lipsa familiei, lipsa casei). Din această poveste poţi învăţa că viaţa trebuie trăită alături de familie fără de care nu poţi trăi fericit.

Şi mai mult, în romanul ,,Moromeţii” de Marin Preda este vorba despre Ilie Moromete care încerca din răsputeri să-şi menţină familia unită, dar acesta nu a reuşit din cauza obstacolelor puse de sora sa şi din cauza lui Niculae care voia să mergă la şcoală. Îmbiaţi de Ga Maria cei trei fraţi au plecat de acasă cu toate oile, promiţând că vor trimite bani de la Bucureşti, deşi aceştia nu mai aveau de gând să se întoarcă. Niculae a plecat şi el la rândul lui pentru a merge să-şi facă studile. Într-un final Moromete şi-a încălcat principiile şi a vândut terenul din spatele casei vecinului său, Tudor Bălosu. Din această carte putem învaţa că puii odată si odată o să îşi ia zborul indiferent ce s-ar întâmpla.

În concluzie, din fiecare carte citită putem acumula experienţă de viaţă şi putem învăţa ceea ce în realitate nu poţi întâlni tot timpul. Cărţile ne influenţează viaţa un pic câte un pic, cu fiecare din stilurile ei: comedie, aventură şi iubire.

Carban Oana, IX R

Reclame
Published in: on martie 1, 2010 at 1:43 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://ingeniumliteratura.wordpress.com/2010/03/01/cartile-citite/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: